Bulgaristan Haber Ajansı (BHA) - 24 saat kesintisiz haber...

Türk öğrenciler, Türkçe yerine İngilizceye yöneldi

22 Nisan 2011 Cuma |


Sofya’da bugün başlayan "Avrupa Kültürlerinin Entegrasyonu ve Bulgaristan Türk Edebiyatının Geleceği" konulu bilimsel konferansta bir konuşmayapan eski Eğitim Bakanı Yardımcısı ve Sofya Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Mukaddes Nalbant, devletin etnik topluluklarının anadilde eğitimini desteklemesi gerektiğini belirtti. 
Nalbant konuşmasında, ‘Ülkemizde farklı etnik topluluklarının anadili eğitimi sürekli gündemde olan bir konudur ve devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Özellikle de anadil eğitimi, Bulgaristan Anayasası ve Eğitim Kanununda yer alıyorsa’, dedi.
   Şu an öğrenci ya da velilerin isteği üzerine Türkçe eğitimi 1. Sınıfran 12. Sınıfa kadar serbest seçmeli ya da mecburi seçmeli ders olarak öğretildiğini belirten Nalbant, ders kitaplarının eski olduğunu ve yeni eğitim programlarına uyumlu olmaları için yenilenmeleri gerektiğini hatırlattı.
   Anadilini öğrenmek isteyen öğrencilerin sayısında azalma gözlendiğini vurgulayan Nalbant, bunun sebebi olarak ise Bulgaristan’ın Avrupa Birliği üyeliğinden sonra azınlıkların temsilcilerinin yabancı dil eğtimine yönelmesini gösterdi.

Merkezi Sofya’da bulunan Kültürel Etkileşim Derneği’nin düzenlediği "Avrupa Kültürlerinin Entegrasyonu ve Bulgaristan Türk Edebiyatının Geleceği" konulu bilimsel konferans yarında devam edecek. Sofya Dedeman Princes Otelinde iki gün sürecek konferans boyunca Bulgaristan, Türkiye ve Bosna’dan çok sayıda bilim adamı görüş ve araştırmalarını sunacak.

Bulgaristan Haber

3 yorum:

Adsız dedi ki...

nalbant abla bakan yardimcisiyken neredediniz acaba?

Adsız dedi ki...

wtkılesım dernegıne konferans ıcın tesekkurler

Adsız dedi ki...

MUKADES HANIM;bos laflara bulgaristan turklerini kandirma,sen kim turkce ogrenmek kim.sen degilmisin ,turk halkini bulgarlastirma doneminde,TURKCE DILIMIZIN,anlasilmiyan yabanci bir dil oldugunu.sen degilmisin,direnisciler bulgaristan ceza evlerinde iskence gururlerken,bulgaristanda turk olmadiginibuyuk annenin hirkasindaki islenmis nakislari HAC,I SEMBOLUNUN SIMGELERI DIYE BULG.TELVIZIYONLARINDAkonusmalar yapip halkimizi bulgar orf,ananelerini ogrenmeleri gerektigini soyleyenlerden biri sin.o donemde anlasilmiyan yabanci dil turkceden hani nefret ediyordun.siz jivkovun cakallari(ajanlari)medya sahnelerini isgal edip turk halkini kandirmaya calisirdiniz,bayramlarda gizli ibadet yapan ,kurban kesenleri ,erkek cocuklarini sunet ettirenleri ihbar edip ceza evlerine gonderilmelerini sagliyordunuz.simdi h.o.h. dps niz cokuse gecti diye yeniden entiriga yapmaya yeni yeni kompulo teoriler uretip bulgaristan turklerini kandirmaya calisiyorsunuz.bu kez de ,isim degistirme doneminde oldugu gibi , yine husurana ugrayacaksiniz.guya halki kandirip 2013 secimlerinde kazanip yine parlementoya gelmek istiyorsunuz,ama bu kez isler nafile,BULGARISTAN TURKLERI sizlerin ne mal oldugunuzu biliyor ,sizleri secimlerde sandiga gommeyi sabirsizlikla 2013 yilini bekliyor.

Yorum Gönder